Televízió teszt: Samsung UE46F6500 és LG 47LA860V

AVtrend | 2013. November 15. | 11:00

samsung kicsi1.jpg

Megérkezett televízió csoporttesztünk harmadik része.

Felső- és csúcskategóriás tesztünk valamennyi televíziója nagyon jól szerepelt a saját szintjén. A különbségekre igazán a HDMI képminőség értékelésénél derült fény: a Samsung valamivel magasabb kontrasztértéket hozott. Habár a teszt során az LG némileg több képzajt produkált, mint a Panasonic, jó feketeszint értékével és a színek korrekt megjelenítésével szintén meggyőző volt.

Az okostelevízióknál nagyon fontos az egyszerű vezérelhetőség is, bár hozzá kell tennünk, hogy ennek eldöntése leginkább a tesztelő személy szubjektív tapasztalásától függ. Legyen az touchpad, Magic Remote, beszéd-, vagy gesztusvezérlés, rengeteg lehetőség áll a rendelkezésre, és ki-ki megtalálhatja a számára legkényelmesebb megoldást. Mai cikkünkben a Samsung UE46F6500 készüléket és az LG 47LA860V csúcskategóriás tv-t mutatjuk be.

 

 

Samsung UE46F6500

LCD-TV (LED) (46” – 117 cm)

 

A Samsung UE46F6500 modelljét már a felsőkategóriába helyeztük. Kinézetre lényegében hasonló az előző széria ES készülékeihez… ugyanaz a karcsú dizájn jellemzi, keskeny keret és fényes x-láb.

 

Felszereltség

Mint tesztünk minden készülékét, úgy a Samsung TV-t is teljeskörű multituner felszereltség jellemzi. Számos HDMI, USB, Scart, és S/PDIF csatlakozási lehetőség áll rendelkezésre. Ezen kívül lehetőség van USB felvételre, és seregnyi okostévé alkalmazást kínál. A HbbTV - ahogy a Samsungnál eddig is – a menüben az „adatszolgáltatás” alatt aktiválható.  Felsőkategóriás tesztünkben egyedüliként, ez a készülék használ aktív záras szemüveget a 3D anyagok nézéséhez, melyből tartozékként két darab könnyebb kivitelűt kaptunk.

 

kicsi samsung-lcd-2008-lifestyle.jpg

 

 

Vezérlés

Ehhez a modellhez két távirányító jár: egy hagyományos kialakítású, lekeskenyített infra-vezérlő és egy touchpad távirányító. Utóbbival érhetőek el az okostelevízió funkciók, mint például a képernyőn történő navigáció és a beépített mikrofonon keresztüli beszédfelismerés. A beszédfelismerő funkcióhoz mindenestre kell egy kis gyakorlás, mire az ember hozzászokik a használatához.

 

Kép és hang

Standard módban a beállítások inkább világosabb környezethez vannak igazítva, ezáltal hajlamos túlzásokba esni. Film módban, házimozizáshoz viszont relatív világos képeket produkál. Blu-ray és DVD filmek esetén a színek természetesen hatnak, a részletek még sötétebb képeknél is jól érvényesülnek. A kép oldalszögből nézve az egyébként nagyon jó kontraszt ellenére is lehetne valamivel jobb. A 24p-s rángatózást elkerülendő, egyéni ízlés szerint választható a Motion beállításoknál „kész”, vagy „standard” mód.  A képformátum „képigazítás” beállításával a HD képek pixelpontos megjelenítése érhető el.

 

Ajánlás

Tesztünkben a Samsung bebizonyította, hogy mennyire sokoldalú tud lenni, habár nem ez a készülék lett felsőkategóriás csoporttesztünk győztese, mégis bátran merjük ajánlani.

 

(TÁBLÁZAT)

Samsung UE46F6500

LCD-TV (LED)

 

Ára: 329 900 Ft

Internet: www.samsung.hu

 

TESZTÉRTÉKELÉS (MAX 100)

Kép                             94

Hang                           60

Felszereltség                95

Kivitelezés                   90

Szolgáltatások              95

 

Ár /érték arány 8,35

Értékelés:                     Nagyon jó

 

RÖVIDEN ÉS VELŐSEN

+ nagyon jó, kontraszterős kép

+ széleskörű okostévé funkciók

(TÁBLÁZAT VÉGE)

 

 

 

Csúcskategória

 

LG 47LA860V

LCD –TV (LED) (47” – 119 cm)

 

Az LG 47LA860V modelljénél a gyártó igazán kitett magáért: a készülék lába egy láthatatlan talpon fordul el és a kijelző keskeny keretében egy süllyeszthető mini kamerát is elrejtettek.

 

lg1 kicsi.jpg

Felszereltség

A LG televíziója kifinomult, okos készülék: otthoni hálózatra és természetesen az Internetre csatlakoztatható, támogatja a különféle alkalmazásokat, közösségi médiát, így pl. Skype-ot is. Többek között egy HDTV multituner és USB 3.0 csatlakozó áll rendelkezésre. A HbbTV, USB felvevő funkció és 3D technológia ebben a kategóriában már alapfelszereltségnek számít. Tartozékként polarizált szűrős és gaming 3D szemüveg is jár a televízióhoz.

 

Vezérlés

Ezt a készüléket az LG egy stílusos Magic Motion Remote elnevezésű távirányítóval dobta piacra, mely a televízió egyetlen fizikai vezérlője. Ezen kívül utasíthatjuk a készüléket okostelefonos alkalmazással, vagy a beépített kamera segítségével, gesztusokkal is. Ez az újfajta távirányító igazán okos megoldásnak bizonyult. Ha megrázzuk a távirányítót, a képernyő közepén megjelenik a kurzor, majd azt a bal alsó sarokba navigálva tudjuk előcsalni a „My Apps”-t, vagyis a készülék menüjét. Kissé furcsán hatott azonban, hogy a teszt során többször is el kellett fogadnunk az LG online felhasználási feltételeit, amikor a „My Apps”-ban hozzá akartunk férni a készülék beállításaihoz.

 

lg3 kicsi.jpg

 

Kép és hang

Karcsú kialakításához képest a hangminősége teljesen rendben volt. Mindennapi használathoz tökéletesen kielégítő hangzást nyújtott.

A képasszisztens a gyakorlatban is kiválóan működik. Könnyen hozzáférhető és kalibrálható, házimozizáshoz egyszerűen beállíthatóak a megfelelő értékeket, melyek el is menthetők. Nem árulunk el azonban nagy titkot azzal, hogy házimozi élményhez a „Mozi” módot javasoljuk. Laborunkban mért értékek is igazolták az LG kitűnő színhűségét. A több, egymástól független zónában történő LED dimming-et (fényerő csökkentést) érdemes a legalsó értéken beállítani (a menüben: mély), így telt és harmonikus kontrasztot kapunk. DVD-ről játszott SD képeket a széleken kis oldalsó levágással jelenített meg. Full HD anyagokat a „Just Scan” formátum beállítással pixelpontosan tette a képernyőre. Mindent egybevetve valódi házimozi minőséget produkált az LG, kategóriájának méltó képviselője.

 

lg4 kicsi.jpg

 

Ajánlás

Az LG 47LA860V modellje egy gazdag szolgáltatáskínálattal rendelkező okostévé, emellett igen tetszetős kialakítású és házimozizásra kimondottan alkalmas készülék.

 

(TÁBLÁZAT)

LG 47LA860V

LCD-TV (LED)

 

Ára: 409 900 Ft

Internet: www.lg.com/hu

 

TESZTÉRTÉKELÉS (MAX 100)

Kép                             95

Hang                           62

Felszereltség                93

Kivitelezés                   94

Szolgáltatások              95

 

Ár /érték arány 8,37

Értékelés:                     Nagyon jó

 

RÖVIDEN ÉS VELŐSEN

+ kontrasztgazdag kép a zónánkénti fényerőcsökkentéssel

– nincs klasszikus formájú távvezérlő

(TÁBLÁZAT VÉGE)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111