Teszteltük: Toshiba 58L7363DG 3D LED televízió

AVtrend | 2014. Április 01. | 08:00

Toshiba-58L7363DG-black-5900496527317-5.jpg

A Toshiba - vélhetően a piaci torta nagyobb szeletéért - új árpolitikával jeletkezik a piacon. Aki eddig az átlagos, 42 collnál nagyobb képernyőjű tévére vágyott, az bizony nagy árugrásra számíthatott, mert az 50”-os és ennél nagyobb kijelzőket még ma is borsos áron méri a gyártók többsége.

Esetünkben a Toshiba vett egy modern okostévé-platformot elektronikástól, processzorostól és adott  hozzá egy nagyméretű panelt, de valamin azért spórolniuk is kell – gondoltam. A boltban igen barátságos árcédulával találkozik a vásárló, aki kész is kompromisszumokra annak érdekében, hogy fél ping-pong asztalnyi képernyőhöz jusson. Ezekkel a gondolatokkal kezdtem vallatni az 58”-os Toshibát bízván abban, hogy hamarosan kiderül, őszintén örülhet-e a potenciális vevő, vagy van itt valami turpisság a háttérben.

 

 

Külső, technikai tulajdonságok

 

 

Szokás szerint összeállítottam a szettet, de meg is lepődtem, mert az asztali állvány recsegett – talán a készülék súlya miatt. Ezek után  a szoftverfrissítést természetesen lefutattam - néha mégis önmagától kikapcsolt a műsor nézése közben. Ilyenek a tesztkészülékek. Sebaj - viszont a nagy méret ellenére, sikerült szép külsőt tervezni neki. Igen vékony a TV ilyen nagy képmérethez képest, és a ház is csak 46 mm mély. Ez a méret persze nem folytatódik lent a hangszóróknál, de nem is teszi tönkre az egyébként karcsú profilt. A keret maga csupán 17mm széles, ha nem is a ma legkeskenyebb, nem mondhatni régimódinak, nagyon elegáns, férfias megjelenést kölcsönöz neki. Az állvány minimalistán exkluzív, egy fém lap és egy ebből kinyúló henger az egész, engem elsősorban az egyszerűsége fogott meg. A távirányító okosan lett megalkotva, a gombok jó helyen vannak, jól csoportosítva, az egyetlen negatívum, hogy a nyomásérzet nagyon „szivacsos”, így a funkcionalitás iránt érzett kezdeti öröm, lassan átalakult határozott gombnyomássá.

A kapcsolatok tárháza lenyűgöző. Négy HDMI, ebből egy MHL telefon kapcsolatot is támogat, két USB/ezekről HDD-re is felvehetünk/ és a LAN-port - bár ha nem akarjuk a készüléket az otthoni hálózathoz kötni, a TV-ben beépített Wi-Fi-vel is találkozunk. Van WiDi, így ha van egy PC-nk, amely képes vezeték nélküli PC kapcsolati rendszerre, kapcsolódhat vele, de ha az kompatibilis, például egy laptop képét is tükrözhetjük. Ennek Androidos Miracast változata az ígéretek szerint mielőbb beépítésre kerül. Van egy optikai audiokimenet és a DVB-T, valamint a műhold tuner kimenetei. A hátsó rész ad otthont a komponens bemenetnek, de egy teljes méretű Scart aljzattal és egy VGA aljzattal is bír - ez utóbbi ritkaság a mai TV-ken.

 

Toshiba-58L7363DG-black 02.jpg

 

200Hz mozgás feldolgozás mellett, 100 Hz-es központi panelünk van háttérvilágítással, nem kapunk hozzá local-dimming technológiát, de még így is egy eléggé dinamikus kontrasztú a rendszer.  A két pár szemüveg a TV csomagolásán arra figyelmeztet, hogy a 58L7363 egy 3D-s TV. És az is, mégpedig az aktív 3D fajta, full-HD 3D élményt ad az aktív szemüvegen keresztül. Bár vannak problémák más esetekben is az aktív 3D lejátszással - különösen villognak világos szobákban és relatíve magasak a költségei az aktív 3D szemüvegnek - mégis, minden igazi AV rajongó választása erre esik, mégpedig a nagyobb felbontás miatt.

Egy más kérdés, hogy az aktív 3D-s mozizást meglehetősen könnyű elrontani, különösen ebben, a viszonylag megfizethető piaci szegmensben. De a 3D-s teljesítményről részletesebben később. A Toshiba képes lejátszani a legtöbb video-, fotó-és zenei multimédiás fájlformátumot USB-ről, HDD-ről vagy hálózati DLNA-képes PC-kről. A hálózati beállítások között egy új lehetőség a Toshiba legújabb Cloud TV szolgáltatása ami figyelemre méltó: egy új elkülönített online platform kiegészítve egy újratervezett, multi-hub interfésszel, ami megmutatja, a Toshiba 2013-ban többet akart adni, mint a riválisai. Ez nem más, mint az applikációk, közösségi oldalak, személyes fájlok gördülékeny felhasználásra való összegyúrása Toshiba-módra. Az ötlet jó, mégis ahogyan a TV-operációs rendszere fut, az néha lassú, nincs megfelelő video streaming szolgáltatás, bár ez nálunk még nem jelent nagy mínuszt.

 

Toshiba-M9-vizjel nelkul.jpg

 

Így láttuk, hallottuk

 

 

Egy biztos, ezt a tv-t már nem normál felbontású SD jelekre optimatizálják. Aki sok ilyen tartalmat néz, az ne ilyet vegyen, aki viszont már főképpen HD-adásokat nézhet, annak ez az ajánlott technológia. Szerencsére javul a helyzet, ha/szó szerint/a HD csatornák, vagy egy Blu-ray film jön a képbe. A képernyő életre kel és tényleg nagyon lehengerlő a látvány. A HD-anyagok színei, teltsége nagyon jó és a képek lenyűgözően élesek, részletesek. Végül is, maga a képi megjelenítés kellemes meglepetést okozott.  A fekete szint nagyon erős, néhány drágább konkurenshez viszonyítva is megállja a helyét, és a sarkokban tapasztalt fényes foltokat is kordában lehet tartani a háttérvilágítás alacsonyan tartásával emellett a nagy kiterjedésű szín és bőrtónusokat is szépen jeleníti meg a készülék. Személyes véleményem az, hogy hagyjuk ki az automatikus fényerő-érzékelést (ami módosíthatja a képek fényerejét  a szobáéhoz képest), az aktív háttérvilágítás vezérlést szintén hagyjuk off-ban (vele a képi fényviszonyok instabillá és zavaróvá válnak), valamint a ClearScan mozgás feldolgozó áramkört a legalacsonyabb szinten hagyjuk dolgozni. Ezt a megoldást tudtam kidolgozni pár nap fáradtságos munkájával, mert valamelyik opció állandóan bezavart. Sajnos ezeket a  beállításokat még Blu-ray felbontás esetén is érdemes alkalmazni, persze az egyéni ízlések eltérhetnek.

 

Toshiba CT-898 remote.jpg

 

Aztán itt van a 3D.  Tesztelés közben azt tapasztaltuk, hogy több áthallás és szellemkép alakul ki, mint a drágább és jobb 3D-s tévénél - bár az igazat megvallva- ez a szemüvegek számlájára is írható. A 3D-s képek fényerejével és színeivel nincsen semmi baj, lényegesen részletesebbek, mint azt elvárhatnánk, egy hasonló méretű passzív 3D TV-től. Érdemes szem előtt tartani, hogy a Toshiba ClearScan mozgás feldolgozása nem működik a 3D módban…

Az audio-teljesítmény alapvetően rendben van, a technikához a méltán híres kaliforniai Audyssey-cég is adta nevét. Van benne két 10 W-os hangszóró, ezek lefelé néznek az alsó részen. Egy mini mélynyomó sokat segítene a basszus szekción, de az 58L7363-ban sajnos ezt nélkülözi. Hangerőnél hamar elérkezünk a limithez, a hangzáskép megváltozik, a külön jól teljesítő magas és mély hangok itt – függően a hallgatott audio anyagtól és dinamikától, már egyfajta masszává alakulhat, ilyenkor gyorsan halkít az ember.

 

 

 

 

Értékelés

 

Az 58 collos Toshiba 58L7363DG nem rossz tévé. A normál felbontású képeket nem ezen a modellen kell nézni, a 3D-s képek élvezetét a mozgás-kiegyenlítés hibái néha akadályozzák. Azonban a 2D-s HD-tartalom, amit egyébként a legtöbbet néz egy átlag felhasználó, kompromisszumok nélkül nagyon jók. Ekkora képernyővel nagyon megéri az árát, más gyártótól csak nagyságrendekkel magasabb összegért lehet ehhez hasonló készüléket beszerezni. ( - )

 

 

Herbán Tibor

 

www.toshiba.hu

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111