Toshiba 50L4333DG: tévé a felhők felett

AVtrend | 2013. Október 30. | 11:00

50L4xxx_Lifestyle kicsi.jpg

Sokoldalú Cloud TV platformjával a Toshiba-nak is sikerült felzárkóznia az okostévék elit mezőnyébe.

Emellett a japán gyártó új Cloud TV modelljei Wi-Fi kapcsolatot kínálnak, a Skype kiépítésének lehetőségével együtt, valamint óriási, vezeték nélküli PC monitorként is használhatók az Intel WiDi funkció jóvoltából, hogy a többi extráról már ne is beszéljek. Mindezeken túl a kép és a hang is meghatározó fontosságú, ezért kíváncsian vártam, hogy az 50L4333DG tévé elrepítsen a felhők közé...

 

Toshiba 50L4333DG teszt: külső megjelenés

 

Tesztmodellem a Toshiba Cloud TV okostévék belépőszintű L4 sorozatának legnagyobbikaként 50” (126 cm-es) képátlójával terpeszkedik, egyszerű, matt fekete műanyag keretbe foglalva, melynek puritánságát csak az üzemállapotot színváltással jelző LED körgyűrű, a televízió asztali talpazatának henger alakú, szálhúzott fém képernyőtartó-állványa, valamint a képernyőkáva alsó sarkainak enyhe ívű lekerekítései törik meg. A tévékészülék viszonylag stabilan áll asztali talpán, amelyen azonban nem lehet elfordítani az LCD képernyőt.

Más nézőpontból vizsgálva ez a puritán küllem az 50L4333DG hasznos tulajdonsága is lehet, hiszen elősegíti, hogy a felhasználó a tévé reprodukciójára figyeljen, amikor a készülék Edge LED háttérvilágításának keretébe foglalt Full HD felbontású LCD kijelzője működésbe lép.

 

50L4333_front_screen kicsi.jpg

 

Toshiba 50L4333DG teszt: technikai jellemzők, működés

 

Csatlakozókínálat terén a TV nem vall szégyent... a felső osztályt négy HDMI bemenet képezi (egyikük ARC, egy másikuk pedig MHL támogatással), ezek mellett két USB port biztosítja a mobileszközökről történő médialejátszást. A régebbi idők forráskészülékeit saját hangbemenettel rendelkező komponens video, valamint SCART AV aljzatokon keresztül használhatjuk együtt a tévével. Ezeken túl, optikai digitális hangkimenet, RGB/PC bemenet, LAN port, fejhallgató csatlakozás és DVB tévétuner bővítőport teszt teljessé a választékot.

A TV beüzemelése egyszerű és viszonylag gyorsnak mondható. A tévécsatornákat az automatikus állomáskereső rendszer egytől-egyig megtalálta és a legideálisabb képminőségre finomhangolva tárolta el. A kép-, hang- és egyéb beállításokat jól átlátható és könnyen értelmezhető magyar menürendszer támogatja, mely mellett külön öröm a formai kialakításában ugyan kissé fapados és igen nagyméretű, ám ugyanakkor a férfiujjaknak is kellemesen nagy kezelőgombokkal, és jól átlátható gombkiosztással rendelkező „nagymama/nagypapa-barát” távvezérlő, amelyről csak a gombok háttérvilágítása hiányzik.

A képbeállítási lehetőségek meglehetősen sokrétűek. A hagyományos képi jellemzők kalibrációjától egészen a „szakértői beállításokig” terjednek. Az utóbbi esetben még egy tesztábra is segítségül hívható, amely referenciát nyújt képkalibrációs ténykedéseinkhez. Mindez fontos, mivel a gyári beállításokon jócskán van mit finomítani, ha a legjobb képminőséget szeretnénk előcsalni a televízióból. Alapállapotban (tévécsatornáknál) hat gyári képüzemmód közül választhatunk, amelyekhez HDMI videocsatlakozás esetében még két üzemmód csatlakozik. Ezek közül a Standard, valamint a három „Hollywood” mód nyújtotta a leginkább élvezhető képet. Jó szokásomhoz híven, most is alaposan belenyúltam a képjellemzőkbe, és ténykedéseim végeredményeként becsületes képminőséget sikerült előcsalnom a tévéből. Sajnos a Toshiba kissé mostohán bánik a normál kábeltévé programokkal és a hagyományos felbontású képanyagokkal, mivel az amúgy tisztességesen dolgozó AMR 100 technológia ellenére is adódtak mozgásábrázolási bakik, emellett pedig a teljes kép enyhén üveges hatást nyújt, amelyen még a Resolution + elektronika sem tud segíteni. HDTV műsorprogramok, valamint egy jelenlegi generációs Blu-ray készülékkel lejátszott normál (és HD felskálázott) DVD filmanyag, vagy a natív HD felbontású BD lemezek esetében viszont a Toshiba remekül élvezhető képi előadást prezentált.

Az 50L4333DG hangzása rendkívül magabiztos még nagy hangerőszinteken is, jó mély/magas hangarányokkal, tisztán érthető beszédhangokkal, alap hangszíneknél is kellemesen telt karakterrel.

A televízió USB médialejátszó funkciója nagyszerűen és stabilan működik, a legfontosabb DivX HD, MKV videokodekek mellett a „fapadosabb” formátumokat is remekül hozza.

 

50L4333_right_screen kicsi.jpg

 

Hálózati csatlakozások viszonylatában inkább a vezetékes LAN kapcsolattal érdemes próbálkozni, nálam ugyanis nagyon bizonytalan volt a Toshiba tévé Wi-Fi kapcsolódása, mivel meglehetősen nehézkesen csatlakozott a vezeték nélküli hálózatra, melyről nem egy esetben le is dobta magát.

A Toshiba Cloud TV platformja kissé fáradtan aktiválódik a távvezérlőről történő előhívása után, de miután nehézkesen feltöltődött, remekül használható. Jónéhány alkalmazást előre telepítettek, ezek mellett további appok letöltésével szabható személyre a platform. A felület könnyen átlátható és értelmezhető, valamint egyszerűen kezelhető, remek szórakozást nyújt és valóban sokoldalúan, kiválóan informál.

 

Toshiba 50L4333DG teszt: összegzás, ajánlás


Képernyőmérete, valamint HD műsoranyagokkal mutatott képreprodukciója okán a Toshiba 50L4333DG LED LCD TV egy elsősorban házimozi alkalmazásokra szabott televízió. Átlagos nappaliban otthoni mozizásra teljesen megfelelő, okostévé szolgáltatásanak extrái révén pedig tisztességes házi szórakoztató központ lehet, mind hálózati, mind pedig netes tartalmak és mobil eszközökről lejátszott médiafájlok esetében.

 

Herceg János

 

www.toshiba.hu

 

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111