Toshiba 58L9363DG - Nem csak felbontása Ultra nagy…

AVtrend | 2014. Szeptember 03. | 19:00

Méretben sem ismer tréfát a Toshiba, ha UHD felbontásról van szó... Ugyanis prémium kategóriás, L9 Ultra HD 3D Smart LED TV sorozatuk induló-típusa 146 cm (58”) képátlójú, 3840 x 2160 pixel felbontású LCD panellel szeretné „maga elé szögezni” az embert.

Toshiba 58L9363DG UHD_cikk.jpg

 

Első benyomások

A majd’ másfél méter képátlójú UHD TV impozáns megjelenést kelt ezüst-fekete készülékházával és stabil asztali talpával, amelynek szép fémmunkával kidolgozott, vaskos tartótengelyén jobbra, illetve balra enyhe szögben el is fordítható. A TV a szolgáltatások széles tárházával kényezteti a felhasználókat. A Cloud TV, a WiFi, a 3D, az Intel WiDi, vagy a Skype előkészítés is megtalálható a kínálatban.

Csatlakozóit illetőleg a legmeghatározóbb a négy HDMI bemenet. Egy analóg és egy szatellit antennabemenet is rendelkezésünkre áll. A két USB port mellett SD kártyaolvasó nyílás is helyet kapott az oldalcsatlakozók sorában. Sajnos a csatlakozók oldalpanele kissé távol van a képernyőkáva oldalától, így a TV falra szerelése esetén kényelmetlen az SD kártyaolvasóba helyezése. A vezetékes hálózati csatlakozást LAN port támogatja. Ezeken túl komponens video, SCART, két sztereó analóg hangbemenet, optikai digitális hangkimenet, fejhallgató csatlakozó, valamint RGB PC bemenet alkotja a csatlakozópalettát.

A grafikus felület és a menük nem igazán térnek el a régebben már tesztelt L4 modellnél alkalmazottaktól. Különbség a képmenüknél, a 3D beállítási lehetőségeknél, lletve a hangmenüknél, az Audyssey technológiákkal összefüggő hangmódok beállításaival kapcsolatosan adódott.

A nagydarab távvezérlő kivitele egyszerű, viszont jól elhelyezettek és könnyen megtalálhatók a kezelőgombok, amelyek eléggé nagyok egy felnőtt férfi ujjaihoz is.

 

Gyakorlatban

Az 58L9363DG kezdeti beüzemelése gyorsan és gördülékenyen zajlott le. Ebben jelentős szerepet játszanak a magyar nyelvre is konfigurálható menüszövegek, valamint az egyszerű, ugyanakkor nagyon könnyen átlátható és értelmezhető menüfelületek.

A képi beállításoknál alapállapotban hat gyári képüzemmód áll rendelkezésre, amelyekhez HDMI videocsatlakozás esetében még két üzemmód társul. Ezek közül a Standard, valamint a három „Hollywood” mód nyújtotta a leginkább élvezhető képet. Persze, ha valaki hajlandó mélyebben is elmerülni a képbeállítások tengerében, nagyságrendekkel szebb képreprodukciót kap végeredményül. Az UHD TV szerteágazó képbeállítási lehetőségei, a hagyományos képi jellemzők kalibrációjától, egészen a „szakértői beállításokig” terjednek. Ez utóbbi esetében egy tesztábra is a segítségünkre lehet, amely pontos referenciát nyújt képbeállítással kapcsolatos tevékenykedéseinkhez.

Az L9 sorozatnál a videojelek feldolgozásáért a Toshiba saját, CEVO 4K multiprocesszora felel, ami a papírforma szerint már SD felbontású képtartalmaknál is jótékony hatást gyakorol a képreprodukcióra. Ennek munkáját az AMR 800 technológia támogatja, a gyártó szerint szebb szín- és mozgásvisszaadást eredményezve. Nos, a valóságban kábeltévés és DVD műsoranyagokkal sajnos az 58L9363DG sem remekelt, bár az L4 szériás modell tesztjénél tapasztalt mozgásábrázolási hibákkal itt most egyáltalán nem találkoztam.

 

Kép és hang

Az UHD TV a HD képtartalmakkal kap igazán szárnyra, borotvaéles, a színek és árnyalatok viszonylatában is szépen kiegyensúlyozott, a finom textúrákat is teljességükben megmutató képi összteljesítményt nyújtva. Noha a tesztek nagy részében Full HD demókat használtam, már ezeknél is megmutatkoznak az Ultra HD felbontású panel előnyei. Az eredetileg 4K mozgókép-anyagokról Full HD felbontásra renderelt, illetve natív 2K videofájljaimat lélegzetelállítóan lenyűgöző képvisszaadással jelenítette meg. (A teljesség kedvéért hozzá kell tennem, hogy a 4K Ultra HD videofájlommal nem tudott mit kezdeni, hibaüzenetet küldött, miszerint nem támogatja.)

Örömteli, hogy a 3D tesztem során az aktív záras rendszerű tévé csak nagyon csekély fényerővesztést produkált, teljesen elhanyagolható mértékű képvibrálással, képi áthallás megjelenése nélkül. A 3D használattal kapcsolatosan egy problémám akadt, mégpedig a szemüveggel, ami nem a legkönnyebb, emellett hosszabb idő elteltével kellemetlenül nyomja az ember orrnyergét.

Az USB médialejátszás nem okozott problémát, a nagyobb méretű és felbontású videofájlokat is folyamatosan, akadozásoktól mentesen játszotta le a TV.

 

Kapcsolatok kábel nélkül

Másik kellemes meglepetés a Wi-Fi kapcsolat stabilitása, mely a régebben tesztelt L4 szériás modellnek gondot okozott. A TV viszonylag gyorsan kapcsolódott a vezeték nélküli hálózathoz, és ami fontosabb, magabiztosan rajta is maradt. 

Az 58L9363DG határozott és kellemesen telt hangkarakterét már alap-hangszíneknél is kitűnő magas/mély arány jellemzi, ami nagyobb hangerőszinteken is megmarad, a tisztán érthető beszédhangokkal együtt.

A Cloud TV platform bejelentkezésére eléggé hosszú ideig kell várnunk, ám döcögős aktiválódását követően könnyen átlátható és értelmezhető, valamint egyszerűen használható. Az okos tévé felület remek szórakozást nyújt és valóban informatív, ráadásul előre telepített alkalmazásai mellett, további appok letöltésével ad lehetőséget arra, hogy személyre szabjuk.

 

AJÁNLÁS

A Toshiba 58L9363DG televízió UHD felbontású LCD panele már HD műsoranyagokkal is egyértelműen megmutatta előnyeit. Képreprodukciója pazar minőségben, hajszálpontos részletvisszaadással kényezteti az embert. Bár ez a modell a sorozat legkisebb képméretű típusa, közel másfél méter átlójú képe egyértelművé teszi, hogy elsődlegesen házimozi képmegjelenítő. Cloud TV okos tévé felülete és extra szolgáltatásai méginkább kihangsúlyozzák „otthoni szórakoztató központ” mivoltát, úgy a mobil eszközökről lejátszott médiafájlok esetén, mint a hálózati-, illetve webtartalmaknál.

 

RÖVIDEN ÉS VELŐSEN

+ HD és 3D képminőség

+ kitűnő saját hangzás

+ sokoldalú Cloud TV okos tévé szolgáltatások

+ egyéb extra funkciók (Wi-Fi, Intel WiDi, SD olvasó)

- 3D szemüveg

 

További információ: www.toshiba.hu

 

Herceg János

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111