TV körkép a közép- felső- és csúcskategóriában

AVtrend | 2013. November 11. | 11:00

kicsi sony_lifestyle_500x300.jpg

Igencsak örvendetes tény, hogy már 250 000 forint alatt is kiváló televíziók érhetők el mostanság. Csoporttesztünk első részében ebből az árkategóriából válogattunk össze két készüléket, kiderítendő, hogy vajon mit is várhatunk el ezektől a középkategóriás okostévéktől.

 

Középkategória

 

Sony KDL-42W655A

LCD-TV (LED) (42” – 107 cm)

 

A középkategóriában szereplő Samsung és Panasonic készülékekkel ellentétben a natív 50 Hz-es kijelzős Sony KDL-42W655A tévékészülék még nem rendelkezik 3D funkcióval.

 

Felszereltség

A Sony felszereltsége lényegében megegyezik bármely más középkategóriás készülék kialakításával.

Van Scart és YUV bemenet, két HDMI és egy USB bemenet. A készülék rendelkezik vezetékes LAN csatlakozási lehetőséggel, illetve beépített WLAN modullal, melyek segítségével a televízió a világhálóra köthető és elérhetőek a HbbTV, vagy a Sony Entertainment Network szolgáltatásai.

A Sony modellje egészen kompakt felépítéssel bír, még annak ellenére is, hogy a készülékház egy része valamivel vaskosabbra sikerült, mint az elvárható lenne. Érdekességként megemlíthető, hogy a televízió egy 19,5 V-os tápról működtethető. Energiatakarékosság szempontjából egyébként ez a modell bizonyult a legkisebb energiafogyasztásúnak.

A cikkünkben szereplő többi készülékhez hasonlóan a Sony is rendelkezik HDTV képes multitunerrel, mely USB felvevőként is használható.

 

kk kicsi Panasonic_DTW60_front_1.jpg

 

Kép és hang

Laborunkban kiderült, hogy a színhőmérséklet 2-es beállítása, mely mozi módban automatikusan aktiválódik, túl hideg, vagyis kékes képet produkál. A mozgó jeleneteknél sajnos hiába kerestük a motionflow funkciót, amely némileg kompenzálhatta volna a mozgások elmosódását. Ennek ellenére a gyors reakcióidejű 50 Hz-es kijelző jól vizsgázott, elfogadható mozgásmegjelenítést tapasztaltunk.

A kontrasztok megjelenítése megfelelő volt. Blu-ray HD anyagok megtekintésekor a Sony modellje a tesztábrákat korrekt képélességgel, pixelpontosan adta vissza.

Hangzását tekintve egy kissé teltebb élményre számítottunk. Igazi házimozi rajongók nyilvánvalóan egyébként sem tudják nélkülözni a kiegészítő sztereó, vagy surround rendszert. Jó megoldás a szabályozható fejhallgató kimenet is.

 

kk kicsi Panasonic_DTW60_side_r_1.jpg

 

Ajánlás

Amennyiben valaki nem feltétlenül ragaszkodik a 3D televíziókhoz, vagy éppen egy megbízható minőségű (akár második) készüléket szeretne otthonába, akkor a Sony KDL-42W655A modelljét érdemes fontolóra vennie. Jó képminőség, HDTV adások kifogástalan vétele, továbbá valódi okostévés felszereltség jellemzi. Ezen kívül mellette szól még alacsony energiafogyasztása is.

Valamivel nagyobb befektetéssel a készülék alternatívája lehet a Sony KDL42W805A modellje, mellyel már egy 3D képes, kiváló képminőségű és kialakítású televíziót kapunk.

 

 

Sony KDL-42W655A

LCD-TV (LED)

 

Ára: 179 900 Ft

Internet: www.sony.hu

 

TESZTÉRTÉKELÉS (MAX 100)

Kép                             90

Hang                           50

Felszereltség                83

Kivitelezés                   90

Szolgáltatások              87

 

Ár /érték arány 8,15

Értékelés:                     Nagyon jó

 

RÖVIDEN ÉS VELŐSEN

+ jó képminőség, alacsony fogyasztás

– 3D hiánya

 

 

Panasonic TX-L42ET60 (Tesztgyőztes – középkategória!)

LCD-TV (LED) (42” – 107 cm)

 

A 42” (107 cm) képátlójú Panasonic TV már karcsú felépítésével és decens, alumínium keretes kialakításával tetszetős látványt nyújt.

 

Felszereltség

Nem igazán jut eszünkbe olyan, amit a Panasonic TX-L42ET60 modellje ne tudna teljesíteni. Univerzális TV-adás vételi képességek, hálózatba kapcsolhatóság, WLAN, Internet maguktól értetődnek, ezekre még ráadás a polarizált szűrő technológiás passzív 3D. Fotóinkat, videóinkat és zenei anyagainkat USB-n nézhetjük, hallgathatjuk, valamint a televíziós adásokról az USB felvevő segítségével felvételt is készíthetünk.

Aki rendelkezik otthon digitális kábelcsatlakozással vagy DVB-T-t használ, annak rendelkezésére áll a TV-jel függő felvételi lehetőség is, mely – hasonlóan az analóg VPS-hez – abban segít, hogy bármilyen műsorcsúszás esetén is pontosan kezdődhessen a felvétel.  Kár, hogy műholdas adásokhoz ez nem használható. A készülék három HDMI bemenettel, Scart (adapterenként) és YUV csatlakozással rendelkezik. Kényelmesen vezérelhető és számtalan hasznos okostévé szolgáltatással büszkélkedhet.

 

kk kicsi SONYKDL42W655AB_2.jpg

 

Kép és hang

A képmódok közül nekünk legjobban a „Mozi” és „True cinema” gyári beállításai jöttek be. Tesztünkben egyedüliként a Panasonic az, mely a házimozi kedvelőinek gyenge fényviszonyok között is kiváló filmélményt nyújt precíz és méréstechnikailag korrekt színbeállításaival. Bővített betekintési szögtartomány és természetes színek jellemzik a képét. A kontraszt megfelelő volt, habár a fekete értékek némileg gyengébbek voltak a Panasonicnál, ezen azonban az adaptív háttérvilágítás sokat segíthet. A részletek megjelenítése a sötétebb jeleneteknél lehetne valamivel jobb.

Ami a 3D-t illeti, minket a kényelem és a vibrálásmentesség meggyőzött. Alig lehetett áthallást, vagy szellemképet tapasztalni. A képfelbontás technológiából adódó vesztesége körülbelül 3 méteres távolságból már nem is volt zavaró.

A készülék kecsességéhez mérten megfelelő hangminőséget produkált. Ha valaki ennél többre vágyik, a Panasonic kínálatában természetesen megtalálja a készülékhez illő hangrendszert is.

 

Panasonic_WT50_lifestyle.jpg

 

Ajánlás

A Panasonic TX-L42ET60 modellje lett tesztünk középkategóriás készülékcsoportjának nyertese. Sokoldalú televízió, mely a versenyt egyebek között az általunk legjobbnak talált vezérelhetősége miatt is nyerte meg.

 

 

Panasonic TX-L42ET60

LCD-TV (LED)

 

Ára: 187 900 Ft

Internet: www.panasonic.hu

 

TESZTÉRTÉKELÉS (MAX 100)

Kép                             95

Hang                           60

Felszereltség                92

Kivitelezés                   95

Szolgáltatások              91

 

Ár /érték arány 8,54

Értékelés:                     Nagyon jó

 

RÖVIDEN ÉS VELŐSEN

+ kiváló képminőség, nagyon jó kezelhetőség

+ nagyon jó felszereltség

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111