OPPO BD – 103EU univerzális Blu-Ray lejátszó

Szabó Károly | 2013. December 13. | 07:00

Háromféle ember létezik: akinek már van, akinek még nincs, és akinek lesz OPPO játszója. Mindegyikük számára van egy jó hírem, EISA díjat kapott, és alighanem a karácsonyi piac egyik slágere lesz a 103-as modell.

Mivel már az elődeiről is dicshimnuszokat zengett a külhoni és itthoni sajtó, a díj odaítélése talán nem tűnik meglepetésnek. Annál inkább a szerkezet maga, hiszen a cég a legjobb úton jár, hogy világmárkává váljon, és illusztris helyet biztosítson magának a hírességek csarnokában. Az Oppo nem kezdő a képi megvalósítás műfajában, hírnevüket a két évvel ezelőtti 983H típusjelű DVD-játszójukkal és a BDP-93 típusú univerzális 3D-s játszójukkal öregbítették.

 

 

Oppo_BDP-103EU_450x253.jpg

 

 

OPPO BD – 103EU jellemzők

 

Megépítési minősége, logikus kezelése, menürendszere és kivitele erőt, magabiztosságot, kiváló vételt sugárzó. Tömege a bizalom elnyerésére megvan, csendes, megbízható működése a lámpa leoltására csábít. A képalkotással kapcsolatos digitális átalakításokat már a második generációs Qdeo technológiát alkalmazva egy Marvell gyártmányú Kyoto-GH2 chip végzi. Biztosítja a  digitális hibáktól mentes, zajtalan megjelenítést, felelős a 4K felkonvertálásért, a természetes színekért, a kontrasztért, és ezért kiválónak minősíthető a kép. A jövő a 3840×2160 (4K) felbontásról szól, az Oppo már ezt is beépítette lejátszójába, egyelőre csak a Blu-Ray és DVD-anyagok felskálázásról lehet szó, mivel nincs még ilyen felbontású műsoranyag. Viszont nagyot nyom a latba, hogy a BDP-103EU a DVD filmeket 1080p/24 Hz formában küldi a HDMI kimenetekre.

 

kicsi BDP-103-refl-hr.jpg

 

A Qdeo Marvel átalakító eredményes munkálkodása révén valóban minden más lejátszót megszégyenítő mértékben képes láthatóvá tenni a sötét jelenetek apró részleteit és a gyors mozgásokat. A színátmenetek precizitása elképesztő és a 1080-nál alacsonyabb felbontású filmek felkonvertálása is szenzációs. Alapszolgáltatás szintű a videó zajcsökkentés a tömörítési veszteség és torzuláscsökkentés, az intelligens színkezelés, kontraszt, képrészlet és kép-i él kiemelés. Kiváló videó teljesítményt nyújt, pixelenkénti mozgás-adaptív és 3D támogatással. Kettő HDMI kimeneten egyszerre élvezhetjük a kép- és a hang minőségét – természetesen ugyanazt a műsort – így legalább van választási lehetőségünk, hogy egy tévékészüléket, vagy egy vetítőt használunk, mikor melyiket kapcsoljuk be. Nem kell semmit átkapcsolni a kimeneteken.

Ennek a készüléknek hármas funkciója van. Blu-Ray- és DVD-játszó, hálózati videofil-játszó és audiofil hangminőségű CD- és audiofil-lejátszó. 

 

kicsi BDP-103-Internal-hr.jpg


Használhatjuk médialejátszóként is, ekkor két lehetőségünk van; az USB bemenetekről direktben, vagy hálózaton keresztül elérhető tartalmakkal. A front USB bejárat könnyű hozzáférhetősége révén nagyon praktikus megoldás hordozható tárolóeszközök gyors csatlakoztatására, a hátoldali aljzatokat meg használhatjuk nagyobb, és fixen telepített (HDD) meghajtók csatlakoztatására. Az internet kapcsolat fontos, a LAN megoldás egyszerű és beállítást sem igényel, csak a menüben kell megadni, ha pedig nincs a közelben vezetékes elérés, a gyári tartozék wifi- (dongle) adaptert csatlakoztathatjuk egy szabadon álló USB bemenetre.

 

OPPO BD – 103EU hangminőség

 

A BDP-103 audio részlegében Cirrus Logic CS4382 DAC chip dolgozik. Az SACD és DVD-Audio lemezek esetében a jelet a HDMI csatolókra küldi, gondosan megtervezett audio áramkörei kifinomult hangzást biztosítanak. Minden analóg kimeneti jel két nagy teljesítményű, alacsony zajú műveleti erősítőn megy át, mielőtt az aranyozott kimeneti csatlakozókhoz jut.

Az SACD-lemezek gyönyörűen szólnak, szintúgy a CD-lemezekkel nyújtott produkció, és ettől válik igazán univerzálissá ez a készülék. A hangélmény sokat emel a produkción, rendkívül tisztán, levegősen szólnak a zenei részletek, kristálytiszták a párbeszédek is, a dinamika óriási. Alapvetően lágy és kellemes karakterrel szólal meg, telt, hangsúlyos és izmos basszussal, valamint selymesen finom magas hangokkal. A teret szépen építi fel, a színpad minden irányban kiterjedt, a hangszerek, illetve a zenészek közt elegendő hely és levegő van. Dinamikailag a hangzás szintén nagyon rendben van, a dobos erőteljesebb ütései egészen mellbevágóak, és a halk, illetve hangosabb hangok között jókora kontraszt van. Az előadásmód a dinamika és erő ellenére inkább barátságos, mint felkavaró, viszont elég izgalmas és összetett ahhoz, hogy hosszabb távon is érdekes legyen és fenntartsa a figyelmet. Lelkesen, gazdag, enyhén pasztelles hangszínekkel szólal meg. Az énekesnő hangja selymes és sima. A megszólalásnak hangulata, atmoszférája van, bevon a zenei történésekbe, képes megteremteni a valódiság illúzióját is. Mindenféle erőlködéstől mentes természetessége nagyon lenyűgöző.

 

kicsi BDP-103-back-hr.jpg

 

Az Oppo a DVD korszak derekán tűnt fel, a szilíciumvölgyi gyártó átment a fejlesztés és gyártmányrosta buktatóin, a vásárlói visszajelzések útvesztőin és mára remekműveket alkot. Mesterhármas a kép, a hang és a szolgáltatások tekintetében. Már több sikeres modelljük volt, de ennyire komplex és minden audio- és video-ínyenc számára használhatót még nem készítettek, több mint valószínű, hogy a minőségen túl, ezt díjazta az EISA. Az esetleges hibákat az OPPO BD-103 után kapcsolt készülékben, a kábelezés hiányosságaiban, vagy a hangsugárzókban tessék keresni!

 

 

Szabó Károly

 

www.audiocentrum.hu

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

 

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

Együttműködő partnereink

fejhallgatoszerviz-banner-140-35.pnghifi_station_140x50px_logo.jpgamekka.jpgapartner.jpgatlogo.jpgaudio_note.jpgealogo-145x50.jpglauditeur.jpgneon.jpgsound_m.jpghuman.jpgepson.jpgpanashoppalvolgyisony.Jpgpixel ACnewlogo copy.jpgkontakt 2  logo.jpgAudio_reference-logo-1.jpgMuzix_145x50.jpgAVmax Logo 1_2.jpg

Bose-logo 149x50.jpg

 

Címkefelhő

Anything in here will be replaced on browsers that support the canvas element

Zenészmagazin.hu Sztereomagazin Médiatechnika fotovideo.hu Házimozi.hu 111